Szczecin

31 marca - 1 kwietnia

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie zaprasza serdecznie do udziału w nasyconej nauką imprezie. MOC NAUKOWCÓW - kontynuacja największego w regionie wydarzenia edukacyjnego, skupiającego każdorazowo kilkadziesiąt tysięcy uczestników - Nocy Naukowców, odbędzie się w dniach 31 marca i 1 kwietnia 2017 roku na wydziałach oraz w jednostkach uczelni. Zapraszamy do zapoznania się z programem oraz zapisów na warsztaty i laboratoria.

Program

  • Ośrodek Szkoleniowo – Badawczy w Zakresie Energii Odnawialnej w Ostoi Ostoja 10, 72-005 Przecław
  • Energorowery – konkurencja w produkcji prądu Zapisy na zajecia w Ostoi za pomocą formularza zgłoszeniowego dostępnego na www.oze.szczecin.pl - decyduje kolejność zgłoszeń. Warsztaty, 45 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 9.45, 10.00 – 10.45, 12.00 – 12.45, 13.00 – 13.45
    Prowadzący: Beata Kileczyk, Waldemar Halicki, tel.: 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • Warsztaty recyklingowe z malowaniem toreb Zapisy na zajecia w Ostoi za pomocą formularza zgłoszeniowego dostępnego na www.oze.szczecin.pl - decyduje kolejność zgłoszeń. Warsztaty, 45 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 9.45, 10.00 – 10.45, 12.00 – 12.45, 13.00 – 13.45
    Prowadzący: Karolina Siniarska, Joanna Czerwińska, tel.: 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ( 1 ) ul. Janickiego 29
  • Zabiegi pielęgnacyjne oraz poskramianie zwierząt Warsztaty, 60 min. wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 9.30, 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30, 13.00 – 14.00
    Prowadzący: prof. dr hab. Bogumiła Pilarczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Pasażerowie na gapę - świat pasożytów Warsztaty, 60 min. wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 9.30, 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30, 13.00 – 14.00
    Prowadzący: dr hab. Agnieszka Tomza-Marciniak zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Badanie aktywności enzymów przewodu pokarmowego in-vitro Warsztaty, 90 min. wymagany zapis
    Godziny: 8.30 - 10.00, 10.30 - 12.00, 12.30 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Adam Lepczyński zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Zapłodnienie pozaustrojowe u zwierząt - metody i znaczenie dla zootechniki i weterynarii Warsztaty, 90 min. wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 10.00, 10.30 – 12.00, 12.30 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Stankiewicz, dr hab. Barbara Błaszczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ( 2 ) ul. Doktora Judyma 10, 12, 14
  • Zwierzęta utrzymywane amatorsko - jakie zwierzęta możemy trzymać w domu Wykład, 60 min. sala wykładowa B19, ul. Judyma 12 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 – 11.00
    Prowadzący: dr hab. Lidia Felska – Błaszczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Pozyskiwanie zarodków blastodermalnych z jaj przepiórczych. Rozpraszanie komórek blastodermalnych i ich identyfikacja pod mikroskopem Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 20 wymagany zapis
    Godziny: 11.30 – 12.00, 13.00 – 14.00
    Prowadzący: mgr Mateusz Bucław zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Zwierzęta inwazyjne - poważne zagrożenie dla fauny Polski Wykład, 60 min. sala wykładowa B19, ul. Judyma 12 wymagany zapis
    Godziny: 12.00 – 13.00
    Prowadzący: dr hab. Lidia Felska - Błaszczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Ciekawostki ze świata zwierząt Wykład, 60 min. sala wykładowa B19, ul. Judyma 12 wymagany zapis
    Godziny: 14.00 – 15.00
    Prowadzący: dr Katarzyna Królaczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Potworkowatość u ludzi i zwierząt Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 14 wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 9.30, 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30
    Prowadzący: dr inż. Lesław Kubasiewicz zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Po co oznaczamy cholesterol w surowicy świń? Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 10 wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 9.30, 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30, 13.00 – 14.00
    Prowadzący: zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Świat mleka i jego przetworów Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 10 wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 9.30, 10.00 – 11.00, 11.30 – 12.30, 13.00 – 14.00
    Prowadzący: dr inż. Małgorzata Szewczuk, dr hab. Ewa Czerniawska-Piatkowska zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Ocena laboratoryjna jakości jaj różnych gatunków drobiu Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 20 wymagany zapis
    Godziny: 8.30 – 09.30, 10.00 – 11.00
    Prowadzący: mgr Mateusz Bucław zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ( 3 ) al. Piastów 45 (Centrum D-B Nanotechnologii)
  • Co warto wiedzieć o mleku ? Warsztaty, 60 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 – 10.00, 10.30 – 11.30, 12.00 – 13.00
  • Wydział Budownictwa i Architektury ( 1 ) al. Piastów 50
  • Modelowanie w teksturze zabawek modułowych Warsztaty
    Godziny: 12.00 – 18.00
    Prowadzący: dr hab. Renata Jackowiak, mgr Agata Kosmacz, mgr Agnieszka Spiegelhalter
  • Kostium okazjonalny dla dzieci Warsztaty
    Godziny: 12.00 – 18.00
    Prowadzący: dr hab. Renata Jackowiak, mgr Agata Kosmacz, mgr Agnieszka Spiegelhalter
  • Modelowanie w materiałach miękkich nakryć głowy Warsztaty
    Godziny: 13.00 – 18.00
    Prowadzący: dr hab. Renata Jackowiak, mgr Agata Kosmacz, mgr Agnieszka Spiegelhalter
  • Zawód inżynier budownictwa - prezentacja wydziału, pokazy w laboratoriach Prezentacja
    Godziny: tryb ciagły 9.00 - 16.00
    Prowadzący: dr inż. Krzysztof Tarnowski, tel. 91 449 47 11, 609 41 86 75, Krzysztof.Tarnowski@zut.edu.pl
  • Wydział Budownictwa i Architektury ( 2 ) ul. Żołnierska 50
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - warsztaty z rysunku Warsztaty, 30 min. 211
    Godziny: 11.00 - 11.30
    Prowadzący: dr inż. arch. Halina Rutyna, Studenckie Koło Naukowe DISEGNO
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - prezentacje Prezentacja, 75 min. cała uczelnia
    Godziny: 12.00 - 12.30
    Prowadzący: mgr sztuki Anna Pazdur-Czarnowska, mgr inż. arch. Agnieszka Lamprecht, Studencki SKN DISEGNO
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - działanie koloru i kształtu Warsztaty, 45 min. 228
    Godziny: 12.45 - 13.30
    Prowadzący: dr inż. arch. Joanna Arlet
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - przedstawienie tematu warsztatów Prezentacja, 60 min.
    Godziny: 14.15 - 14.45
    Prowadzący: mgr sztuki Anna Pazdur - Czarnowska, mgr inż. arch. Agnieszka Lamprecht
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - pierwsze działania artystyczne - malarstwo Warsztaty 410
    Godziny: 14.45 - 16.00
    Prowadzący: mgr sztuki Anna Pazdur-Czarnowska, mgr inż. arch. Agnieszka Lamprecht
  • Wydział Budownictwa i Architektury ( 3 ) ul. Słowackiego 17 - HALA WEGETACYJNA
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - Podstawy roślinoznawstwa w projektowaniu otoczenia Warsztaty, 140 min. sala wegetacyjna na ul. Słowackiego 17 (WKSiR)
    Godziny: 10.40 - 12.00
    Prowadzący: dr hab inż. Agnieszka Zawadzińska
  • Wydział Budownictwa i Architektury ( 4 ) al. Piastów 45 CD-B Nanotechnologii
  • Co oczyszcza nasze ścieki - organizmy osadu czynnego (grupy 10 os.) Warsztaty, tryb ciagły min. 2/40 wymagany zapis
    Godziny: 13.00 - 16.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Magdalena Janus, tel. 91 449 40 83, magdalena.janus@zut.edu.pl
  • Sposoby na czystą wodę - koagulacja, adsorpcja i ozonowanie w procesach oczyszczania wód i ścieków Warsztaty, tryb ciagły min. 2/41 wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Jacek Mazur, tel. 91 449 45 92, jacek.mazur@zut.edu.pl
  • Wydział Ekonomiczny ul. Żołnierska 47
  • Analiza SWOT Warsztaty, 60 min. 214 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 11.00
    Prowadzący: dr Rafał Mazur, rmazur@zut.edu.pl
  • Stres management (wykład w j.angielskim zakończony quizem i testem praktycznym) Wykład, 120 min. 214 wymagany zapis
    Godziny: 11.00 - 13.00
    Prowadzący: dr Elwira Leśna - Wierszołowicz, zapisy rafal.mazur@zut.edu.pl
  • Cena w działalności firmy Warsztaty, 60 min. 214 wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.00
    Prowadzący: dr Joanna Hernik, zapisy rafal.mazur@zut.edu.pl
  • Konkurs wiedzy ekonomicznej Warsztaty stoisko II piętro
    Godziny: 9.00 - 12.00
    Prowadzący: dr Arkadiusz malkowski, dr Rafał Mazur
  • Wydział Elektryczny ( 2 ) ul. 26 kwietnia 10
  • Akwizycja przestrzeni 3D Prezentacja sala 101
    Godziny: 10.00 - 14.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Przemysław Mazurek, mgr inż. Mateusz Teclaw
  • Warsztaty elektroniczne w akademii LabView Warsztaty sala 039
    Godziny: 10.00 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Joanna Górecka, mgr inż. Piotr Okoniewski, mgr inż. Sławomir Kocoń
  • Bezzałogowe Statki Powietrzne (BSP) - możliwości i zagrożenia nowej technologii Prezentacja sala 222/223
    Godziny: 10.00 – 14.00
    Prowadzący: dr inż. Rafał Osypiuk, mgr inż. Mateusz Spychała, mgr inż. Daniel Figurowski, mgr inż. Marcin Szałański
  • Cyfrowe przetwarzanie sygnałów. Od teorii do zastosowań Prezentacja sala 312
    Godziny: 10.00 – 14.00
    Prowadzący: dr inż. Eugeniusz Kornatowski, mgr inż. Jarosław Fastowicz
  • Czujniki światłowodowe Prezentacja sala 013/014
    Godziny: 10.00 – 14.00
    Prowadzący: dr inż. Grzegorz Żegliński, mgr inż. Andrzej Niesterowicz
  • Sieci teleinformatyczne - prosta sprawa Wykład, 45 min. sala 137
    Godziny: 10.15 – 11.00
    Prowadzący: dr inż. Przemysław Włodarski
  • Co można zrobić za pomocą wiązki światła? Wykład, 45 min. sala 137
    Godziny: 11.15 – 12.00
    Prowadzący: dr inż. Marek Wichtowski
  • Jak tworzymy aplikacje na tablet, smartphone lub Xbox Wykład, 45 min. sala 137
    Godziny: 12.15 – 13.00
    Prowadzący: dr inż. Wojciech Chlewicki
  • Animaty, czyli o inspiracjach biologicznych w robotyce Wykład, 45 min. sala 137
    Godziny: 13.15 – 14.00
    Prowadzący: mgr inż. Diana Olejnik
  • Wydział Informatyki ( 1 ) ul. Żołnierska 52
  • Produkcja muzyki w oparciu o komputer i za darmo Wykład, 45 min. 227 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.45
    Prowadzący: dr inż. Krzysztof Makles, zapisy Liliana Wołoszczuk, tel. 91 449 56 07, lwoloszczuk@wi.zut.edu.pl
  • Sztuczna inteligencja w grach wieloosobowych na przykładzie szachów dla trzech Wykład, 45 min. 227 wymagany zapis
    Godziny: 10.50 - 11.35
    Prowadzący: mgr inż. Jacek Klimaszewski, zapisy Liliana Wołoszczuk, tel. 91 449 56 07, lwoloszczuk@wi.zut.edu.pl
  • Szerokopasmowe monitorowanie sygnałów radiowych z wykorzystaniem systemu RTL-SDR Wykład, 30 min. 227 wymagany zapis
    Godziny: 11.40 - 12.15
    Prowadzący: dr inż. Remigiusz Olejnik, zapisy: Liliana Wołoszczuk, tel. 91 449 56 07, lwoloszczuk@wi.zut.edu.pl
  • Kolorowa nauka - w jaki sposób człowiek widzi kolory i jak je policzyć ? Wykład, 45 min. 227 wymagany zapis
    Godziny: 12.15 - 13.00
    Prowadzący: dr inż. Przemysław Korytkowski, zapisy Liliana Wołoszczuk tel.: 91 449 56 07, lwoloszczuk@wi.zut.edu.pl
  • Duchy na Wydziale Informatyki ! – gra studentów Wydziału Informatyki Zabawa 323 wymagany zapis
    Godziny: 8.00 - 10.00
    Prowadzący: dr inż. Anna Lewandowska, Adam Klimek, zapisy Liliana Wołoszczuk tel.: 91 449 56 07, lwoloszczuk@wi.zut.edu.pl
  • Wyzwól swój mózg i powiedz Walle'mu gdzie ma iść! Krótko o sterowaniu robotami za pomoca fal mózgowych. (grupy 15 os.) Laboratorium z pokazami, 30 min. 013 wymagany zapis
    Godziny: 9.00, 9.40, 10.20, 11.10, 11.50, 12.30, 14.00, 14.40
    Prowadzący: mgr inż. Łukasz Cieszyński, mgr inż. Tomasz Zawiślak, zapisy Liliana Wołoszczuk tel.: 91 449 56 07, lwoloszczuk@wi.zut.edu.pl
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki ( 1 ) al. Piastów 19
  • Inteligentne powłoki (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 111
    Godziny: 10.00 - 10.20, 10.20 - 10.40, 10.40 - 11.00
    Prowadzący: dr inż. Paweł Figiel
  • Druk 3D - co to takiego? (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 206
    Godziny: 10.00 - 10.20, 10.20 - 10.40, 10.40 - 11.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Zenon Tartakowski prof. nadzw., mgr inż. Katarzyna Mydłowska
  • Tajemnice nadprzewodników Wykład, 60 min. 301
    Godziny: 10.00 - 11.00
    Prowadzący: dr hab. Monika Lewandowska
  • WIMIM oczami studenta - Sejmik Wydziałowego Samorządu Studentów WIMiM Prezentacja
    Godziny: 10.00 - 18.00
    Prowadzący: studenci WIMIM
  • Alternarnatywne źródła energii w napędzie samochodów Wykład, 45 min. 305
    Godziny: 10.15 - 11.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Maciej Lisowski
  • Czy plastik daje się spawać? (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 303
    Godziny: 11.00 - 11.20, 11.20 - 11.40, 11.40 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Sandra Paszkiewicz, mgr inż. Jacek Wojnowski
  • Roboty w przemyśle Wykład, 60 min. 122
    Godziny: 10.00 - 11.00
    Prowadzący: dr inż. Piotr Pawlukowicz
  • Aparatura wtryskowa współczesnych samochodów osobowych i ciężarowych Wykład 306
    Godziny: 11.15 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Stoeck
  • Tajemnice płatków śniegu, jak powstaje śnieg i skąd się biorą niezwykłe kryształy płatków śniegu Wykład, 30 min. 301
    Godziny: 11.20 - 11.50
    Prowadzący: dr Danuta Piwowarska
  • "Zobaczyć więcej" - pokaz mikroskopu elektronowego skaningowego (grupy 10 os.) Pokazy, 20 min. 111
    Godziny: 12.00 - 12.20, 12.20 - 12.40, 12.40 - 13.00
    Prowadzący: dr inż. Agnieszka Kochmańska, dr inż. Paweł Kochmański
  • Poszukiwanie życia ... poza Ziemią Wykład, 30 min. 301
    Godziny: 12.10 - 12.40
    Prowadzący: dr inż. Grzegorz Leniec
  • Wytwarzanie biokompozytów z surowców ze źródeł odnawialnych metodą infuzji (grupy 15 os.) Pokazy, 30 min. Laminiarnia, Centrum Technologiczne W3, sala 23
    Godziny: 11.00 - 11.30, 11.30 - 12.00, 12.00 - 12.30,
    Prowadzący: mgr inż. Roma Gołuch - Góreczna, Hubert Gajdziński
  • Pokaz hamowni silnikowej (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. Katedra Eksploatacji Pojazdów Samochodowych W6
    Godziny: tryb ciągły: 9.00 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Wawrzyniec Gołębiewski, dr inż. Konrad Prajwowski
  • Bezpieczne detonacje (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. Katedra Eksploatacji Pojazdów Samochodowych
    Godziny: tryb ciągły: 9.00 - 14.00
    Prowadzący: dr hab inż. Maciej Lisowski, mgr inż. Dominik Gałdyński
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki ( 2 ) al. Piastów 48
  • Zwiedzanie obserwatorium astronomicznego w Instytucie Fizyki oraz prezentacja amatorskiego sprzętu do obserwacji astronomicznych Pokazy, 30 min. INSTYTUT FIZYKI - VII piętro
    Godziny: tryb ciągły 16.00 - 18.00+
    Prowadzący: dr hab. Janusz Typek, prof. nadzw., Polskie Towarzystwo Miłośników Astronomii - oddział w Szczecinie
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki (3) al. Piastów 19 - dziedziniec, Budynek Katedry Techniki Cieplnej
  • Jak wyprodukować energię elektryczną z wykorzystaniem niskotemperaturowych źródeł ciepła Warsztaty, 60 min. 23 wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.00
    Prowadzący: dr inż. Sławomir Wiśniewski, dr hab. inż. Aleksandra Borsukiewicz - Gozdur, zapisy: tel.:91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Badanie pompy ciepła (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 9 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.45, 12.00 - 12.45
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Kujawa, zapisy: tel.:91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Badanie siłowni fotowoltaicznej (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 5 wymagany zapis
    Godziny: 11.15 - 12.00, 13.15 - 14.00
    Prowadzący: dr hab inż. Zbigniew Zapałowicz, prof. nadzw., zapisy: tel.: 91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Historyczna maszyna parowa (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 7 wymagany zapis
    Godziny: 10.45 - 11.15, 12.45 - 13.15
    Prowadzący: prof dr hab inż. Aleksander Stachel, zapisy tel.: 91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki HALA TECHNOLOGICZNA al. Piastów 19 (dziedziniec)
  • Badania właściwości wytrzymałościowych materiałów przy użyciu nowoczesnych maszyn wytrzymałościowych i technik termowizyjnych (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 39
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: dr inż. Konrad Kwiatkowski, dr inż. Mariusz Leus
  • Zobaczyć niewidoczne - termowizja w naturze, nauce i praktyce (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 39
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: dr inż. Jacek Zapłata, mgr inż. Artur Bajwoluk
  • Pokazy obrabiarek sterowanych numerycznie (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Okulik
  • Przyrostowe technologie wytwarzania (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: dr inż. Marta Krawczyk, dr inż. Krzysztof Filipowicz
  • Obserwacja zjawisk szybko zmiennych - 10 tysięcy klatek na minutę i więcej (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: mgr inż. Michał Szydłowski
  • Robot o kinematyce pająka (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: mgr inż. Kamil Stateczny, mgr inż. Paweł Herbin
  • Kompleksowa inspekcja wizyjna uszkodzeń elementów korpusowych na przykładzie silnika samochodowego (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: dr inż. Marek Grudziński
  • Spawanie łukiem elektrycznym (grupy 10 os.) Pokazy, 20 min. 35
    Godziny: tryb ciągły : 10.00 - 12.00
    Prowadzący: mgr inż. Sławomir Krajewski, mgr inż. Damian Sobków
  • Umów się z robotem przemysłowym (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły: 11.00 - 12.00, 14.00 - 18.00
    Prowadzący: dr inż. Piotr Pawlukowicz, mgr inż. Paweł Herbin
  • Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ( 1 ) ul. Słowackiego 17
  • Świat przyrody jako motyw natury w sztukach pięknych Wykład, 45 min. Audytorium Maximum
    Godziny: 10.00 - 10.45
    Prowadzący: prof. Hubert Romanowski, dr hab. Ewa Miśkiewicz - Żebrowska, dr hab. Agata Zbylut
  • Czy bezpieczniej wypić rtęć z termometru czy zjeść kilogram prawdziwków ? Wykład, 45 min. sala 58
    Godziny: 10.00 - 10.45
    Prowadzący: dr hab. Joanna Podlasińska
  • Skąd w szampanie są bąbelki (grupa 20os.) Warsztaty z pokazami, 45 min. sala 301 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.45
    Prowadzący: dr hab. Ireneusz Ochmian, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kupla 449 61 91, Danuta Kupla 91 449 63 05
  • Historia nowego odkrycia w genetyce Wykład, 50 min. sala 151
    Godziny: 10.00 - 10.50
    Prowadzący: prof. dr hab. Piotr Masojć
  • Mikrokosmos (grupy 18 os.) Warsztaty, 50 min. sala 127 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.50, 11.00 - 11.50
    Prowadzący: prof.dr hab. Krystyna Cybulska, dr hab. Magdalena Błaszak, mgr Kinga Zatoń, mgr Ilona Wrońska, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Metody identyfikacji genetycznej roślin (grupy 15 os.) Laboratorium z pokazami, 60 min. sala 224 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 11.00, 11.00 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Marcelina Krupa - Małkiewicz, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Komputerowa kartografia w szkole, w domu i w podróży (grupy 20 os.) Warsztaty, 90 min. sala 13 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 11.30
    Prowadzący: dr hab. Michał Kupiec, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Co gryzie drzewo? O owadzich architektach wnętrz. Warsztaty z pokazami, 50 min. sala 014 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 11.50
    Prowadzący: dr hab. Magdalena Karbowska - Dzięgielewska, dr Maria Wolender, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Rośliny ze szkła - roślinne kultury in vitro (grupy 15 os.) Warsztaty, 120 min. sala 201 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 12.00
    Prowadzący: dr hab. Danuta Kulpa, mgr Paula Jadczak, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Moc ziół (grupy 20 os.) Warsztaty, 120 min. sala 016 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 12.00
    Prowadzący: prof. dr hab. Dorota Jadczak, mgr inż. Kamila Bojko, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Warsztaty florystyczne z wykorzystaniem technik ekologicznych ( grupy 15 os.) Warsztaty, 60 min. hala wegetacyjna wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 12.00
    Prowadzący: dr hab. Piotr Salachna, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Owadzi kamuflaż wystawa hol
    Godziny: 10.00 - 14.00
    Prowadzący: dr hab. Magdalena Karbowska - Dzięgielewska,
  • Przyroda wokół nas wystawa hol
    Godziny: 10.00 - 15.00
    Prowadzący: dr. hab. Renata Gamrat
  • Niezwykłe krajobrazy - Park Kasprowicza i Różanka w Szczecinie Wykład w plenerze, 90 min. zbiórka w holu, w razie deszczu sala 153 wymagany zapis
    Godziny: 10.30 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Aleksandra Pilarczyk - architektt krajobrazu, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Jakie gatunki wyjadają nam szkodniki upraw polnych Prezentacja, 30 min. sala 58
    Godziny: 11.00 - 11.30
    Prowadzący: dr hab. Renata Gamrat
  • Historia winorośli i wina Warsztaty z pokazami, 45 min. Audytorium Maximum
    Godziny: 11.00 - 11.45
    Prowadzący: dr hab. Ireneusz Ochmian
  • Skały i minerały wokół nas Warsztaty z pokazami, 45 min. sala 137 wymagany zapis
    Godziny: 11.00 - 11.45, 12.00 - 12.45
    Prowadzący: dr inż. Grzegorz Jarnuszewski, Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Komputer w pracy architekta wnętrz Wykład, 50 min. sala 151
    Godziny: 11.00 - 11.50
    Prowadzący: dr inż. Paweł Nowak,
  • Ukryte kształty i barwy roślin (grupy 15 os.) Warsztaty, 50 min. sala 18 wymagany zapis
    Godziny: 11.00 - 11.50, 12.00 - 12.50
    Prowadzący: dr hab. Małgorzata Mikiciuk, mgr Piotr Ptak, mgr Mateusz Studziński, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kupla 91 449 63 05
  • Robakożercy Prezentacja, 30 min. sala 58
    Godziny: 11.30 - 12.00, 12.15 - 12.45
    Prowadzący: dr hab. Renata Gamrat
  • Moc maturzysty - prezentacja oferty edukacyjnej wydziału Prezentacja, 45 min. Audytorium Maximum
    Godziny: 12.00 - 12.45
    Prowadzący: Aneta Zierke
  • Kurs podstawowy hodowli zwierząt terrarystycznych Warsztaty z pokazami, 50 min. sala 014 wymagany zapis
    Godziny: 12.00 - 12.50
    Prowadzący: dr hab. Magdalena Karbowska - Dzięgielewska, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Wędrówka DNA w polu magnetycznym (gupa 20 os.) Warsztaty, 75 min. sala 235 wymagany zapis
    Godziny: 12.00 - 13.15, 13.15 - 14.30
    Prowadzący: dr hab. Beata Myśków, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Naukowiec po godzinach - pasje i zainteresowania Prezentacja, 30 min. Audytorium Maximum
    Godziny: 13.00 - 13.30
    Prowadzący: dr hab. Ireneusz Ochmian, mge Kamila Mijowska
  • Zieleń w naszym otoczeniu. Warsztaty plastyczne z rysunku i malarstwa. Warsztaty, 45 min. sala rysunku wymagany zapis
    Godziny: 13.00 - 13.45
    Prowadzący: prof. Hubert Romanowski, dr hab. Ewa Miśkiewicz - Żebrowska, dr hab. Agata Zbylut, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Wodo - i energooszczędne systemy nawadniania Warsztaty z pokazami, 90 min. sala 151
    Godziny: 13.00 - 14.30
    Prowadzący: prof. dr hab.inż. Cezary Podsiadło, mgr inż. Dorota Stachurska
  • Kosmetyki ekologiczne (grupy 15 os.) Warsztaty, 180 min. sala 201 wymagany zapis
    Godziny: 13.00 - 15.00
    Prowadzący: dr hab. Danuta Kulpa, Paula Jadczak, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Jak chronić i rekultywować zbiorniki wodne ? Wykład w plenerze, 90 min. hol, w razie deszczu sala 153 wymagany zapis
    Godziny: 13.15 - 14.45
    Prowadzący: dr hab. inż. Małgorzata Gałczyńska, Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Moc studenta - wolontariusza - odbudujmy Nepal Prezentacja, 30 min. audytorium
    Godziny: 13.30 - 14.00
    Prowadzący: Wojciech Kucaj SKN Mikrokosmos, opiekun SKN prof. K. Cybulska
  • Zwierzęta naszych łąk i pól Prezentacja, 45 min. sala 58
    Godziny: 13.30 - 14.15
    Prowadzący: dr hab. Renata Gamrat
  • Owoce dla zdrowia (grupa 25 os.) Warsztaty z pokazami, 45 min. sala 301 wymagany zapis
    Godziny: 13.30 - 14.15
    Prowadzący: dr hab. Ireneusz Ochmian, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Trawy wokół nas , 45 min. sala 151
    Godziny: 14.00 - 15.00
    Prowadzący: dr hab. Teodor Kitczak
  • Obrazy z kamery termowizyjnej Prezentacja hol
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Stawicki
  • Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ( 2 ) ul. Papieża Pawła VI nr 1
  • Wodór jako paliwo silnikowe (grupa 10 os.) Warsztaty sala 112 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.45, 11.00 - 11.45
    Prowadzący: dr hab. inż. Adam Koniuszy, prof. nadzw., zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 449 63 05
  • Wytwarzanie paliw z biomasy - produkcja biodiesla (grupy 15 os.) Laboratorium z pokazami, 90 min. sala 201 wymagany zapis
    Godziny: 10.30 - 12.00
    Prowadzący: dr hab. Małgorzata Pawrot - Paw, mgr inż. Monika Izwikow, mgr inż. Iza Turów, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kupla 449 63 05
  • Czy glony mogą być substratem do produkcji energii odnawialnej (grupy 15 os.) Warsztaty z pokazami, 45 min. sala 201 wymagany zapis
    Godziny: 13.30 - 14.15
    Prowadzący: dr hab. Małgorzata Pawrot - Paw, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ( 3 ) ul. Papieża Pawła VI nr 3
  • Od ziarenka do bochenka (grupy 10 os.) Warsztaty, 30 min. sala 104 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.30, 10.40 - 11.10, 12.00 - 12.30, 12.40 - 13.10
    Prowadzący: dr inż. Magdalena Sobolewska, mgr inż. Grażyna Nurkiewicz, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 449 63 05
  • Poznaj nasze drzewa rodzime Warsztaty, 90 min. sala 314 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 11.30, 13.00 - 14.30
    Prowadzący: dr hab. Grzegorz Nowak, dr inż. Marcin Kubus, mgr inż. Magdalena Zmarzlik, mgr inż. Paweł Mazur, zapisy: Aneta Zierke tel.: 91 449 61 97, Danuta Kulpa 91 449 63 05
  • Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ul. Papieża Pawła VI nr 3
  • Stan odżywienia i skład ciała, a sposób żywienia grupy 16 osobowe (klasy podzielone na dwie grupy) zbiórka na korytarzu na I piętrze Warsztaty, 60 min. sala 114 wymagany zapis
    Godziny: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
    Prowadzący: dr hab. inż. Zuzanna Gołuch – Koniuszy, mgr inż. Joanna Fugiel, mgr Mariusz Kołodziejski, SKN Fizjologów Żywienia Człowieka zapisy: tel. 506 554 665
  • Przemiany dobranej pary czyli mariaż witaminy C z żelazem grupy 16 osobowe (klasa podzielona na dwie grupy) zbiórka na korzytarzu na I piętrze Laboratorium z pokazami, 60 min. sala 111 wymagany zapis
    Godziny: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
    Prowadzący: dr hab. inż. Joanna Sadowska, mgr inż. Izabela Daniel, mgr inż. Maria Salmanowicz, SKN Fizjologów Żywienia Człowieka zapisy: tel. 506 554 665
  • Wydział Techniki Morskiej i Transportu al. Piastów 41
  • Transport drogowy w ujęciu historycznym - najważniejsze osiągnięcia światowej motoryzacji Wykład 113
    Godziny: 12.15 - 13.00
    Prowadzący: Koło naukowe Inntrans
  • Jak mam się zachować w sytuacji zagrożenia? Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły .00 - 16.00
    Prowadzący: Koło naukowe bezpieczeństwa STREFA ZERO
  • Co mogę zrobić dla swojego bezpieczeństwa? Prezentacja, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: Koło naukowe bezpieczeństwa STREFA ZERO
  • Na jakie zagrożenia jestem narażony mieszkając w woj. zachodniopomorskim? Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: Koło naukowe bezpieczeństwa STREFA ZERO
  • Czy moje stanowisko pracy jest ergonomiczne ? Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: Koło naukowe bezpieczeństwa STREFA ZERO
  • Możesz uratować życie. Co jest w Twojej apteczce, co masz przy sobie ? Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: Koło naukowe bezpieczeństwa STREFA ZERO
  • Materiały palne wokół nas Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: dr inż. Renata Dobrzyńska
  • Temperatura powietrza. Jak obserwować strumienie ciepłego powietrza i sterować jego temperaturą. Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: dr inż. Piotr Nikończuk
  • Monitoring i wizualizacja pracy instalacji chłodniczej Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Łokietek
  • Monitoring i wizualizacja pracy instalacji klimatyzacyjnej Pokazy
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Łokietek
  • Bezzałogowe pojazdy podwodne stosowane do badań jezior i obiektów hydrotechnicznych Pokazy
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Tadeusz Graczyk, prof. ZUT
  • Projektowanie 3D środków transportu Pokazy
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: mgr inż. Wiesław Józiak
  • Technologie budowy jachtów z laminatu Prezentacja
    Godziny: tryb ciągły 10.00 - 16.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Andrzej Banaszek, dr inż. Monika Bortnowska
  • Co może ciekły azot ? Pokazy
    Godziny: tryb ciągły 15.00 - 16.30
    Prowadzący: dr inż. Wojciech Tuchowski
  • Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ( 1 ) al. Piastów 42
  • Chemia w kuchni grupy 12 osobowe Pokazy, 30 min. sala 427-429
    Godziny: 10.00 – 16.00
  • Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ( 2 ) ul. Pułaskiego 10
  • Ananasy z naszej klasy czyli zabawy enzymatyczne (7-12 lat) Warsztaty z pokazami, 45 min. 319 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.45
    Prowadzący: Agata Markowska-Szczupak, zapisy: tel. 603 75 96 39
  • Świat Szalonego Chemika dla dzieci w wieku 7-12 lat Warsztaty z pokazami, 45 min. sala 142 - hol wymagany zapis
    Godziny: 10.00 – 10.45, 12.00 – 12.45, 14.00 – 14.45
    Prowadzący: brak wolnych miejsc
  • Kleje i inne materiały adhezyjne (pow. 10 lat) dla dzieci w wieku powyżej 10 lat Warsztaty z pokazami, 90 min. sala 331 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 – 11.30, 13.00 – 14.30
    Prowadzący: Agnieszka Kowalczyk, tel.: 506 660 607,
  • Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ( 3 ) al. Piastów 45 (Centrum D-B Nanotechnologii)
  • Wybuchowe warsztaty grupy 15 osobowe Warsztaty, 45 min. hol
    Godziny: 11.00 – 16.00
  • Ośrodek Szkoleniowo – Badawczy w Zakresie Energii Odnawialnej w Ostoi Ostoja 10, 72-005 Przecław
  • Gokardy solarne dla dzieci dla dzieci w wieku 5-12 lat Zabawa, tryb ciągły min.
    Godziny: 12.00 – 17.30
    Prowadzący: Waldemar Halicki informacji udziela Karolina Siniarska, tel. 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • Warsztaty malowania toreb Warsztaty, tryb ciągły min.
    Godziny: 12.00 – 18.00
    Prowadzący: Joanna Czerwińska informacji udziela Karolina Siniarska, tel. 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • Energorowery dla dzieci w wieku powyżej 12 lat Zabawa
    Godziny: 12.00 – 18.00
    Prowadzący: Beata Kielczyk informacji udziela Karolina Siniarska, tel. 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • Ekologiczne koło fortuny QUIZ z nagrodami
    Godziny: 12.00 – 18.00
    Prowadzący: Karolina Siniarska informacji udziela Karolina Siniarska, tel. 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • OGNISKO Uczestnicy zapewniają sobie prowiant, organizator zapewnia ciepłe napoje Zabawa
    Godziny: 18.00 – 19.00
    Prowadzący: Waldemar Halicki informacji udziela Karolina Siniarska, tel. 91 483 54 50, ekoedukacja@zut.edu.pl
  • Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ( 1 ) ul. Janickiego 29
  • Zabiegi pielęgnacyjne oraz poskramianie zwierząt Warsztaty, 60 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.00, 11.00 - 12.00
    Prowadzący: prof. dr hab. Bogumiła Pilarczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Pasażerowie na gapę - świat pasożytów Warsztaty, 60 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.00, 11.00 - 12.00
    Prowadzący: dr hab. Agnieszka Tomza-Marciniak zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Zapłodnienie pozaustrojowe u zwierząt - metody i znaczenie dla zootechniki i weterynarii Warsztaty, 90 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.30, 11.00 - 12.30
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Stankiewicz, dr hab. Barbara Błaszczyk zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Badanie aktywności enzymów przewodu pokarmowego in-vitro Warsztaty, 90 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 9.30, 11.00 - 12.30
    Prowadzący: dr inż. Adam Lepczyński zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ( 2 ) ul. Doktora Judyma 10, 12, 14
  • Pozyskiwanie zarodków blastodermalnych z jaj przepiórczych. Rozpraszanie komórek blasdermalnych i identyfikacja pod mikroskopem Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 20 wymagany zapis
    Godziny: 10.30 - 11.30
    Prowadzący: mgr Mateusz Bucław zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Ocena laboratoryjna jakości jaj różnych gatunków drobiu Warsztaty, 60 min. ul. Judyma 20 wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.00
    Prowadzący: mgr Mateusz Bucław zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Świat mleka i jego przetworów Warsztaty, 60 min. wymagany zapis
    Godziny: 9.00 - 10.00, 11.00 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Małgorzata Szewczuk, dr hab. Ewa Czerniawska-Piątkowska zapisy: tel. 91 449 67 69, magdalena.niemcewicz@zut.edu.pl
  • Wydział Budownictwa i Architektury ( 1 ) al. Piastów 50
  • Modelowanie w materiałach miękkich nakryć głowy Warsztaty
    Godziny: 13.00 – 18.00
    Prowadzący: dr hab. Renata Jackowiak, mgr Agata Kosmacz, mgr Agnieszka Spiegelhalter
  • Modelowanie w teksturze zabawek modułowych Warsztaty
    Godziny: 13.00 – 18.00
    Prowadzący: dr hab. Renata Jackowiak, mgr Agata Kosmacz, mgr Agnieszka Spiegelhalter
  • Kostium okazjonalny dla dzieci Warsztaty
    Godziny: 13.00 – 18.00
    Prowadzący: dr hab. Renata Jackowiak, mgr Agata Kosmacz, mgr Agnieszka Spiegelhalter
  • Wydział Budownictwa i Architektury ( 2 ) ul. Żołnierska 50
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - akcja fotograficzna Warsztaty, 45 min. 17
    Godziny: 10.45 - 11.30
    Prowadzący: mgr sztuki Andrzej Golc
  • WARSZTATY PRZESTRZEŃ I MUZYKA - dzialania artystyczno - projektowe. Możliwość prezentacji własnych dzialań artystycznych Prezentacja, 140 min. 228
    Godziny: 11.40 - 14.00
    Prowadzący: mgr inż. arch. Agnieszka Lamprecht, mgr sztuki Anna Pazdur-Czarnowska
  • Prezentacja Studenckiego Koła Naukowego DISEGNO Pokazy, 60 min. 228
    Godziny: 9.00 - 10.00
    Prowadzący: dr inż. arch. Halina Rutyna, Studencki SKN DISEGNO
  • Wydział Elektryczny ( 1 ) ul. Sikorskiego 37
  • Chodzi, jeździ, lata - jak się poruszają roboty? Prezentacja hol budynku na parterze
    Godziny: 10.00 - 14.00
    Prowadzący: mgr inż. Adam Łukomski, mgr inż. Diana Olejnik
  • Zobacz, usłysz i powąchaj wyładowanie elektryczne Prezentacja 117
    Godziny: 10.00 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Marek Zenker, mgr inż. Andrzej Mrozik
  • Zabawa wysokim napięciem Prezentacja CENTRUM MECHATRONIKI
    Godziny: 10.00 - 14.00
    Prowadzący: dr inż. Michał Bonisławski, dr inż. Michał Balcerak, dr inż. Marcin Marcinek
  • Zastosowanie inteligentnych napędów w aplikacji mechatronicznej Prezentacja CENTRUM MECHATRONIKI
    Godziny: 10.00 – 14.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Krzysztof Pietrusewicz, prof. nadzw. , mgr inż. Paweł Waszczuk, mgr inż. Michał Kubicki
  • Hybryda w hybrydzie – nowoczesne pojazdy elektryczne Wykład, 45 min. 209
    Godziny: 10.30 - 11.15
    Prowadzący: dr inż. Marcin Wardach
  • Cyberataki na infrastrukturę krytyczną – czy wirus może zarazić elektrownię? Wykład, 45 min. 209
    Godziny: 11.30 - 12.15
    Prowadzący: mgr inż. Maciej Burak
  • Wirtualny dotyk Wykład, 45 min. 209
    Godziny: 12.30 - 13.15
    Prowadzący: mgr inż. Paweł Frankowski
  • Wydział Informatyki ( 2 ) ul. Piastów 45 (Centrum Dydaktyczno - Badawcze Nanotechnologii)
  • Wielki test SzczecINformatyczny Szukamy Mistrza Informatyki w Szczecinie. Jeśli komputery to Twoja pasja spróbuj swoich sił w wielkim teście SzczecINformatycznym. Dla najlepszego znawcy zagadnień związanych z szeroko pojętą informatyką przewidziana jest nagroda. Konkurs wiedzy aula
    Godziny: 11.00
    Prowadzący: Sławomir Wernikowski
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki ( 1 ) al. Piastów 19
  • Inteligentne powłoki (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 111
    Godziny: 10.00 - 10.20, 10.20 - 10.40, 10.40 - 11.00
    Prowadzący: dr inż. Paweł Figiel
  • Druk 3D - co to takiego? (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 206
    Godziny: 10.00 - 10.20, 10.20 - 10.40, 10.40 - 11.00
    Prowadzący: dr hab. inż. Zenon Tartakowski prof. nadzw., mgr inż. Katarzyna Mydłowska
  • Ruch wokół nas Warsztaty, 60 min. 301
    Godziny: 10.00 - 11.00
    Prowadzący: mgr Łukasz Juszczak
  • WIMIM oczami studenta - Sejmik Wydziałowego Samorządu Studentów WIMiM Prezentacja
    Godziny: 10.00 - 15.00
    Prowadzący: studenci WIMIM
  • Czy plastik daje się spawać? (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 303
    Godziny: 11.00 - 11.20, 11.20 - 11.40, 11.40 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Sandra Paszkiewicz, mgr inż. Jacek Wojnowski
  • Roboty w przemyśle Wykład, 60 min. 122
    Godziny: 11.00 - 12.00
    Prowadzący: dr inż. Piotr Pawlukowicz
  • O chaosie i porządku Wykład, 30 min. 301
    Godziny: 11.20 - 11.50
    Prowadzący: dr hab. Tomasz Bodziony
  • "Zobaczyć więcej" - pokaz mikroskopu elektronowego skaningowego (grupy 10 os.) Pokazy, 20 min. 111
    Godziny: 12.00 - 12.20, 12.20 - 12.40, 12.40 - 13.00
    Prowadzący: dr inż. Agnieszka Kochmańska, dr inż. Paweł Kochmański
  • Różnice w obserwacji mikro i makroświata Wykład, 30 min. 301
    Godziny: 12.10 - 12.40
    Prowadzący: dr Hubert Fuks
  • Wszystko jest w ruchu - kinetyczna teoria gazów, a ruchy Browna Wykład, 30 min. 301
    Godziny: 13.00 - 13.30
    Prowadzący: dr Jarosław Zaleśny
  • Wytwarzanie biokompozytów z surowców ze źródeł odnawialnych metodą infuzji (grupy 15 os.) Pokazy, 30 min. Laminiarnia, Centrum Technologiczne W3, sala 23
    Godziny: 13.00 - 13.30, 13.30 - 14.00, 14.00 - 14.30,
    Prowadzący: mgr inż. Roma Gołuch - Góreczna, Hubert Gajdziński
  • Pokaz hamowni silnikowej (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. Katedra Eksploatacji Pojazdów Samochodowych W6
    Godziny: tryb ciągły: 10.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Wawrzyniec Gołębiewski, dr inż. Konrad Prajwowski
  • Bezpieczne detonacje (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. Katedra Eksploatacji Pojazdów Samochodowych
    Godziny: tryb ciągły: 10.00 - 15.00
    Prowadzący: dr hab inż. Maciej Lisowski, mgr inż. Dominik Gałdyński
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki ( 2 ) al. Piastów 48
  • Tuba Rubensa - zaklinanie ognia dźwiękiem, Tuba Rijki'ego - co tak pięknie gra ? Pokazy, 30 min. INSTYTUT FIZYKI - 617
    Godziny: tryb ciągły 14.00 - 17.00
  • Zwiedzanie laboratoriów fizyki wraz z omówieniem Pokazy INSTYTUT FIZYKI - 617
    Godziny: tryb ciągły 14.00 - 17.00
  • Zwiedzanie obserwatorium astronomicznego w Instytucie Fizyki oraz prezentacja amatorskiego sprzętu do obserwacji astronomicznych Pokazy, 30 min. INSTYTUT FIZYKI - VII piętro
    Godziny: tryb ciągły 16.00 - 18.00+
    Prowadzący: dr hab. Janusz Typek, prof. nadzw., Polskie Towarzystwo Miłośników Astronomii - oddział w Szczecinie
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki (3) al. Piastów 19 - dziedziniec, Budynek Katedry Techniki Cieplnej
  • Jak wyprodukować energię elektryczną z wykorzystaniem niskotemperaturowych źródeł ciepła Warsztaty, 60 min. 23 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 11.00
    Prowadzący: dr inż. Sławomir Wiśniewski, dr hab. inż. Aleksandra Borsukiewicz - Gozdur, zapisy: tel.:91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Badanie pompy ciepła (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 9 wymagany zapis
    Godziny: 11.00 - 11.20, 12.00 - 12.20, 13.00 - 13.20, 14.00 - 14.20, 15.00 - 15.20, 16.00 - 16.20
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Kujawa, zapisy: tel.:91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Badanie siłowni fotowoltaicznej (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 5 wymagany zapis
    Godziny: 11.20 - 11.40, 12.20 - 12.40, 13.20 - 13.40, 14.20 - 14.40, 15.20 - 15.40, 16.20 - 16.40
    Prowadzący: dr hab inż. Zbigniew Zapałowicz, prof. nadzw., zapisy: tel.: 91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Historyczna maszyna parowa (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 7 wymagany zapis
    Godziny: 11.40 - 12.00, 12.40 - 13.00, 13.40 - 14.00, 14.40 - 15.00, 15.40 - 16.00, 16.40 - 17.00
    Prowadzący: prof dr hab inż. Aleksander Stachel, zapisy tel.: 91 449 45 74, murbaniak@zut.edu.pl
  • Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki HALA TECHNOLOGICZNA al. Piastów 19 (dziedziniec)
  • Badania właściwości wytrzymałościowych materiałów przy użyciu nowoczesnych maszyn wytrzymałościowych i technik termowizyjnych (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 39
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Konrad Kwiatkowski, dr inż. Mariusz Leus
  • Zobaczyć niewidoczne - termowizja w naturze, nauce i praktyce (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min. 39
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Jacek Zapłata, mgr inż. Artur Bajwoluk
  • Pokazy obrabiarek sterowanych numerycznie (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Tomasz Okulik
  • Przyrostowe technologie wytwarzania (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Marta Krawczyk, dr inż. Krzysztof Filipowicz
  • Obserwacja zjawisk szybko zmiennych - 10 tysięcy klatek na minutę i więcej (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: mgr inż. Michał Szydłowski
  • Robot o kinematyce pająka (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: mgr inż. Kamil Stateczny, mgr inż. Paweł Herbin
  • Kompleksowa inspekcja wizyjna uszkodzeń elementów korpusowych na przykładzie silnika samochodowego (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły 11.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Marek Grudziński
  • Spawanie łukiem elektrycznym (grupy 10 os.) Pokazy, 20 min. 35
    Godziny: tryb ciągły : 11.00 - 13.00
    Prowadzący: mgr inż. Sławomir Krajewski, mgr inż. Damian Sobków
  • Umów się z robotem przemysłowym (grupy 15 os.) Pokazy, 20 min.
    Godziny: tryb ciągły: 12.00 - 15.00
    Prowadzący: dr inż. Piotr Pawlukowicz, mgr inż. Paweł Herbin
  • Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ( 2 ) ul. Pułaskiego 10
  • Ananasy z naszej klasy czyli zabawy enzymatyczne (7-12 lat) Warsztaty z pokazami, 45 min. 319 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 - 10.45
    Prowadzący: Agata Markowska-Szczupak, zapisy: tel. 603 75 96 39
  • Świat Szalonego Chemika dla dzieci w wieku 7-12 lat Warsztaty z pokazami, 45 min. sala 142 - hol wymagany zapis
    Godziny: 10.00 – 10.45, 12.00 – 12.45, 14.00 – 14.45
    Prowadzący: brak wolnych miejsc
  • Kleje i inne materiały adhezyjne (pow. 10 lat) dla dzieci w wieku powyżej 10 lat Warsztaty z pokazami, 90 min. sala 331 wymagany zapis
    Godziny: 10.00 – 11.30, 13.00 – 14.30
    Prowadzący: Agnieszka Kowalczyk, tel.: 506 660 607,
  • Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ( 3 ) al. Piastów 45 (Centrum D-B Nanotechnologii)
  • Wybuchowe warsztaty grupy 15 osobowe Warsztaty, 45 min. hol
    Godziny: 10.00 - 12.00